Tuesday, February 24, 2009

dear Qis ~ Part 1

dear Qis,

i went to nenek's last week and i saw you awake, for the first time. you are such a beautiful baby, i cannot deny that. you're quiet and smart. you smile a lot. you respond to voices actively. Qis, you're perfect. and you remind me of myself when i was small. Mak told me that i was a very responsive baby, just like you. i can see that you are beginning to grow really fast. and i love to hear your responses and how you answer to Nyang when she nags at you. i pray that you'll grow up fast, learn to talk and read as i have many things to share with you.

you're going to grow up as a respectable woman, with high pride. i want you to be able to hold your head up and proudly walk, showing the world what you have. i know you're going to face many obstacles, Qis, as you are going to grow up in a not very conducive environment. you will not be too challenged by competition, you might not have to work too hard to shine in that society. but believe me, life is more than shining at where you stand. it is a matter of being able to shine no matter where you go. so, i pray that you would grow up as a young lady with initiatives to move forward, not simply feeling satisfied of what you already have.

i am always with you, dear!

Lots of love,
Aunty Sarah

internet sangat slow...

ingatkan malam ni nak upload gambar2 anak yatim, raya haji, raya cina, gambar Qis... tapi internet agak slow lah hari ni. jadi, esok2 lah ye? tapi hari ni agak mencabar jugak. semalam aku dah janji dengan group mates nak datang awal for discussion for tomorrow's presentation. jadi, aku expect untuk kluar rumah lebih kurang kul 9. tapi biasalah.. middle-age syndrome. ada tendency untuk ber-slow motion. adoi ai. tak tau la nak kata apa. kita nk sewa umah, beliau berat nak lepas. bila ulang alik, camni lah.

tapi tak ada lah lewat sangat. cuma lagi awal akan ada lebih banyak masa. tambah2 pulak scrap book Mama tak siap lagi. ni pun kes banyak miscommunication. groupmates pulak tak sama kelas. nasib baik ada technology. kitorang email and sms je apa2 hal. tapi discussion tetap berjalan. tak payah bazir masa nk duduk and bincang. buat scrapbook je kot..

tapi ada masalah delegation of work sket. aku pun silap rely on ain je. aku pun tak tanya lanjut, ain jenis tak reti mengadu. jadi aku ingat takde masalah.. bila nampak group lain buat agak gempak, aku suda sentap. jadi aku melawat ain dan memang agak bermasalah la scrap book tu. bukan dari segi content. cuma tak cukup masa nk decorate. kan leceh sket kerjanya.. nk gunting2 kertas, tampal itu ini.. jadi aku ajak dyad menjalankan kerja2 decoration tu bersama. aku memang tak reti.. serius. aku bukan jenis ada sentuhan seni. aku perempuan buta kayu bab2 seni ni. huhu.

so, pagi tadi, sejak sampai, hinggalah kelas encik latiff yang ada open book test, aku duk kat cafe decorate scrapbook tu sebab ain and the geng ada kelas. pastu aku mintak qurra tolong pergi bind. memang kebetulan qurra ada lunch date dengan aku hari ni.. haih.. thanks a lot, qurra. kau memang dihantar TUHAN untuk tolong aku.

"ya ALLAH.. pertolonganMU sentiasa pada saat2 yang tidak kujangka, dan aku malu memikirkan yang aku kadangkala ponteng solat sebab tertido dan pelbagai alasan yang agak tak munasabah..."

alhamdulillah, siap juga akhirnya. kalau tak ada dyad, aku memang dah mati kat situ gak. bukan la mati tercabut nyawa. mati akal je. memang lemah la pasal seni ni. selama belajar seni, aku tak penah dapat lebih daripada B-. kurang tu selalu. haha. citer lama. so hari ni berakhir agak bagus la. kerja siap, test pun okay. siap ada masa untuk discuss pasal presentation esok.

esok!

Tuesday, February 10, 2009

a long day!

haha. i started today by tryin to fit into my sister's size27 jeans. guess what??? muatttt~! OMG.. i am so happy. berbaloi lah aku tahan tak makan nasi beberapa minggu ni. actually memang dah agak lama lah tak makan nasi. agak susah bagi aku yang agak tak berkira pasal makan. nasib baik lah ada Famieza yang memahami. she's my cheerleader! thanks, Fam.. ingatkan i pasal my main goal. to fit into size 25/26 AGAIN!

hari ni bergegar sekejap kelas dengan jeritan2 tak diundang. ada lah yang tak senang hati dengan keadaan kelas yang agak bingit. haih.. tak tau lah apa masalah dia. kelas dia takkan la tak bising? actually i never really knew this girl. hari ni dia telah memperkenalkan dirinya dengan cara yang agak drastik. huu! so much of humble, moderate introduction huh?

p.s: thought of the day ~i wonder how a quiet person can have so much of attraction..

esok akan tiba,
matahari akan terbit,
hari ini akan ditutup dengan tirai malam...

Monday, February 9, 2009

friends with benefit... tak payah la, aku dah tau

sehari dua ni dapat lah belajar beberapa perkara.. kebetulan berkenalan dengan seseorang yang nampak agak friendly utk first meet. kalau pertemuan ni berlaku beberapa tahun lepas, aku mesti rasa orang ni sangat baik orangnya. tapi dengan pengalaman yang cukup mematangkan diriku, aku dah dapat teka berapa lama orang ni akan berpura-pura depan aku.

tapi ni perkara biasa dalam dunia sekarang. bukan lah nak kata semua orang jahat, tapi ada sesetengah orang ni agak predictable. lagipun modus operandi untuk friends with benefit ni agak mudah dikesan. tak perlu fikir panjang.

lagipun aku bernasib baik dikurniakan TUHAN ibubapa yang setiap hari bagi nasihat dalam menjaga diri ketika berkawan. nak pulak sekarang aku naik kereta dengan abah setiap hari.. ooohhh! sangat la meriah telinga aku ni dengan suara abah setiap saat. sangat la effective sampai gegendang telinga aku ni masih bergetar dengan suara abah bila aku melangkah keluar kereta.

haha. jadi, kepada manusia2 di luar yang ingat aku ni senang dipermainkan, aku mintak maaf banyak2 kerana mengelirukan kalian. sesungguhnya aku lah manusia yang paling cepat menilai orang, mempunyai gerak hati yang kuat dan dalam masa yang sama tidak menunjukkan perasaan kepada orang. jadi, kamu tidak akan tahu bila aku sebenarnya memendam rasa tengok kerenah korang.

p.s: menipulah kalau ia buat kamu lega, kerana aku berasa gembira buat kamu rasa berjaya buat aku tertipu. *wink!

cheers :)
enjoy life while you still can

Sunday, February 1, 2009

aku selalu tersalah cakap...

aku terpaksa menolak ajakan kawan baikku yang mintak aku temankan beliau ke uitm atas urusan tertentu. beliau ajak pegi hari rabu, jadi aku kata tak boleh lah sebab aku nak pergi Low Yatt Plaza atas urusan meng-upgrade laptop aku yang sudah berusia 3 tahun setengah.

kawan aku macam bengang je masa aku kata tak boleh teman. malah, beliau terus kata bye dan hang up. aku rasa beliau marah, jadi aku redha je lah. beliau agak sensitif juga orangnya. kami dah kenal lebih daripada separuh umurku. sebab tu aku boleh bertolak ansur walaupun kadang2 beliau berkelakuan agak pelik.

selang beberapa hari, aku pun post a comment kat friendster beliau. saja buat lawak pasal boyfren beliau. tapi beliau tak reply. aduih.. marah betul ni. tapi bila aku buzz kat YM, rupanya beliau dah tak ada apa2 dengan mamat tu.

lalu berkilo2 lah aku mengutuk diriku sendiri yang cakap siang tak pandang dulu, cakap malam tak dengar sangat.. tapi aku memang tak tau, benda tu pun baru je berlaku... aku rasa bersalah tahap max.
dah la aku tak teman beliau ke uitm, lagi cakap benda2 sensitif di waktu yang sangat tidak sesuai, menyebabkan awkwardness optimum dalam perbualan pada hari tu.

p.s: tapi aku ni memang sengal, bak kata Qurratu Aini Johari. sedikit demi sedikit aku belajar menerima dan memperbaiki kelemahan diri...