Tuesday, March 17, 2009

and HE told me to smile...

i always believe that GOD has HIS own way to tell us things that we do not know. and last Saturday proved me right.

it was Festival Nasyid UiTM 2009, my friend and i are the MC's. i peeped out and saw a very big crowd.

my voice was badly affected by flu, and my temperature was rising high.
but trust me,
that wasn't a big problem.

i was not nervous, it wasn't my first time.
but i was a bit scared because i stumbled a bit during the rehearsal

and i also discovered that i kept on pronouncing the TNC's name wrongly. damn~

my partner asked me if i want to walk towards the podium to adapt with the environment so i can relax a bit. i nodded and walked with him.

i held the microphone and said my prayers,
silently asked HIM if everything's gonna be okay..

Ya ALLAH.. boleh ke aku buat ni..?"

i scanned the crowd for a few seconds and looked down.
i was becoming more and more unsure of myself. what if i make any mistake?

i looked up to my partner. man, he was calm.

i turned to the crowd again and there, i saw somebody wearing a very familiar tshirt.
hey i know where i saw that!

it was exactly the same tshirt that somebody "special" wore the day i spoke to him for the first time!

tiba-tiba orang lain jadi black and white. nampak tshirt tu je.

i knew everything's gonna be okay.

and HE told me to smile...

Friday, March 13, 2009

hero of the day: ABAH

pagi tadi aku datang ke kampus walaupun tak ada kelas sebab nak siapkan newsletter yang telah direject pada percubaan pertama. aduih. lama jugak kitorang bertungkus lumus. maka siaplah draf kedua yang bakal direject itu (gambar masih jagged, masalah masih belum dikenalpasti).

aku memang dah cakap nak balik sendiri. sebab hari masih muda dan aku taknak susahkan abah. tapi abah memang tak suka aku naik komuter lepas pukul 5 (office hour)
sebab setiap hari mesti aku akan diganggu psycho jalanan.

tapi aku kan ada alat pelindung diri yang diperkenalkan oleh erin tu. jadi aku tak takut sangat. tapi abah berkeras nk jemput kat KL Sentral.. middle-age syndrome. takpe lah. redha je.

tapi masa menunggu kat KL Sentral, tiba-tiba abah call dan bagitau HWC ada problem. ye, HWC adalah sebuah teksi, which belongs to my father. masalahnya, clutch sudah loose dan tak boleh tukar gear langsung.

aku dah mula gelabah. tapi relax je. kalau aku gelabah, abah akan double gelabah. sebab aku rasa abah pun tengah control tahap kegelabahan masa tu. jadi kami sama-sama control macho.

believe it or not, abah berjaya bawak HWC balik. tapi tersengguk-sengguk lah. serupa aku study masa UPSR dulu. hehehe. dan seluruh perjalanan terpaksa menggunakan gear satu sahaja. tak ke gila punya kerja.

jadi abah pasang lampu hazard dan walaupun ada pemandu Malaysia yang masih lagi terhegeh-hegeh sebab nak tengok sapa yang bawak HWC85** (as if ada celebrity yang akan bawak teksi), kami berjaya menghadapi traffic sebelum naik highway dan seterusnya menghala ke Bukit Beruntung.

best lah abah. kalau aku, dah lama panic. kalo tak boleh tukar gear, camana nk jalan? i guess i don't have enough experience. abah, you're my hero! dulu, kini, dan selamanya..

p.s: pelik betul la pemandu Malaysia. dah nampak sebuah teksi yang jalan agak tidak berapa stabil dan mengeluarkan bunyi-bunyian pelik di lorong kecemasan, perlukah anda mengikut sangat dekat dan hon-hon? potong je la. dah sah-sah orang pasang lampu hazard.

tapi aku faham...

ORANG MALAYSIA SANGAT PRIHATIN...

Thursday, March 12, 2009

teringat lagi...

tadi aku delete message yang lama2. tiba2 aku ternampak message terakhir Tuan Haji. rindu mula menggamit jiwa dan aku rasa macam nk nangis (dah nangis dah kot). dan lepas tu, bila fikir newsletter dan berkilo-kilo assignment lain yang tak selesai lagi, aku makin teringatkan arwah.

dulu, selalu mengadu pada arwah. banyak berkongsi cerita... walaupun kenal tak lama. aku rasa tak ada yang faham jiwa pelajar macam arwah dulu. sebelum pergi NZ dulu sempat lah arwah jadi saksi perjanjian scholarship aku. dan beliau pesan guna duit baik2. aku angguk je. memang banyak mendengar kalau dengan arwah. he's so like my father. always have something to say, always know when to say them.

dan aku juga senang mengalah kalau tertekan. tapi sms arwah yang terakhir jugak yang buat aku bangkit balik. sms tu beliau hantar masa aku dengan Ila pergi PhotoMarathon anjuran Canon kat Times Square.. masa sibuk ambil gambar, aku sms Tuan Haji beritahu pasal competition tu. terus je call. Tuan Haji memang macam tu. tak suka sms. call je. senang. dan rupanya beliau tak tau pun pasal competition tu walaupun Canon yang organize.

sedangkan beliau amat rapat dengan warga Canon. hurm~ tak tau lah.

dan sampai sekarang aku menyesal tak beritahu beliau. yang paling buat aku terharu, Tuan Haji datang jenguk kami kat Times Square. tanya pasal competition.. etc. ingat nk tunggu sampai penyampaian hadiah, tapi lambat sangat start so beliau gerak dulu, tapi pesan suruh sms sapa yang menang [kami dah tau takkan menang. (T.T)]. dan bila aku sms Tuan Haji, kata kitorang tak menang, Tuan Haji reply:

"masuk bahagian dah kira menang. Tahniah!"

takkan aku delete message tu sampai bila2.

DEMI TUHAN, aku kagum dengan insan yang bernama Tuan Haji Shafiee Ahmad yang bisa meninggalkan kesan kekal dalam hatiku, masih mampu membantu aku terus berdiri meskipun beliau sudah tiada di sisi. semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...

newsletter... oh, newsletter~!

i am trying hard to re-design our newsletter. tapi tak berjaya. mungkin aku dah terlalu high selepas disumbat ubat selsema dari PK. damn. aku tak sepatutnya demam. at least not now. VCD Psycho tak buat lagi. dah la dalam kuliah habuk hampeh tak faham. i need a break. maybe i should sleep now. tapi aku tak mengantuk.. dan aku rasa membazir masa kalau aku tidur sekarang.

adoi~ pening aku. aku sambung jurnal dulu lah. gunakan masa sebaik-baiknya.

khalilah yang comel



this is a post to fulfill a request of a cute friend, cik khalilah (who is now beside me. haha)
just to let you know, you are one of my best friends. =)

oklah ila. kau C.U.T.E.
sekian




p.s: aku redha je lah...


p.s lagi: fammy, kau nak jugak ke?
:P (fammy tengah pending)

Thursday, March 5, 2009

my days

Wednesday is always rushing
Thursday is almost the end
Friday is my off day
Saturday is for myself
Sunday is very last minute
Monday is always slow

Tuesday is always the B.E.S.T

:)

Wednesday, March 4, 2009

i hope..

i hope you will stop playing around
and always stay true
i hope you will know that inside me
i hate those things that you do

i hope that someday someone would come up
and tell you what's in my mind
and that day you will know
playing with someone's heart is very unkind

i hope that you will finally understand
love is not something you simply say and do
love is very deep and special
from the deepest heart of a "ME" to a "YOU"

i hope you will soon realize
and stop before i start
start to believe your lies
start to give you my heart..

kerja TAGging

tagged by FIFI.


1) 7 ciri lelaki/wanita idaman anda:
~FIRM, PROTECTIVE, LOVING, RESPONSIBLE, MATURED, SENSITIVE, and TALL

2) 7 lelaki/wanita yang anda minati sepanjang hidup:
~I DON'T HAVE TO REVEAL THIS, DO I? BUT MY FIRST CRUSH WAS P.RAMLEE, MY CHILDHOOD LOVE WAS MOHD SYAFIQ BIN ISMAIL

3) 7 perasaan sekiranya keluar dengan orang yang anda minati:
~TAKDE PERASAAN. I WILL JUST ENJOY THE WHOLE DAY, HOPING IT WONT END

4) 7 tempat istimewa yang ingin anda lawati bersama teman anda:
~ME AND FAMMY NAK PEGI INDONESIA, SABAH & SARAWAK, AND I ALWAYS WANTED TO GO TO SEOUL, PARIS and SYDNEY.

5) 7 barangan/ sesuatu yang istimewa yang akan anda beri pada si dia:
~DEPENDS ON WHAT HE LIKES, OF COURSE. AND "HE" IS NOT YET FOUND.

6) 7 lagu yang akan nyanyi/ beri lirik pada orang yang si dia:
~HURM, TUESDAY BY MYSELF, YOU TOOK MY HEART AWAY (MLTR), LOVE BUG (JONAS BROTHERS), OUR SONG (TAYLOR SWIFT), GETARAN JIWA (P.RAMLEE), KARENA WANITA INGIN DIMENGERTI (ADA BAND, AKAN TIBA (ALIF)

7) 7 kawan yang anda tag untuk jawab soalan ini:
~AIDIL, FAIZ, NAZZ, UCUP, SYAER

Sunday, March 1, 2009

minggu berat...

minggu ini tak ada istilah "weekend" sebab ada modul 2. ok, buat pengetahuan semua "Modul" yang dimaksudkan adalah wajib bagi semua pelajar UiTM. setiap semester kami semua dimestikan menghadiri modul-modul ini. pengisiannya serupa sahaja setiap semester. semua berkaitan kenegaraan, perpaduan, dan segala jenis isu-isu yang kadang-kadang membuatkan kami rimas dan lemas. haih~ tapi kalau dah namanya WAJIB tu.. jangan lah ngada-ngada nak ponteng ye? tak pasal-pasal nanti next semester kena repeat. tak suka!

anyway, i am currently working on my newsletter proposal. my group has chosen to do a high school newsletter. that is the simplest thing we could think of, actually. we don't have much time! but i have very committed team members so i am not worried although the deadline's tomorrow.

yup, the deadline's tomorrow.
:(