Thursday, April 30, 2009

TAGGED by AIDIL...

agak lama jugak aku sudah di-tag oleh encikAidil. tapi aku selalu lupa aje nk buat. 
okeh, since i dun have anything in mind, and i have to update this blog.. so.... 

here it goes, Aidil.


5 pandangan/persepsi awal bila mula kenal Aidil
a) pendiam
b) good leadership
c) sangat menjaga hati orang sekeliling
d) soft-spoken
e) handsome la jugak :P (1st impression mesti la ada tengok looks kan)


5 benda yang Aidil penah buat saya rasa tak suka/senang.
a) ada hari-harinya, ur hair can be so messy
b) kadang2 i saw u sumwhere and wave, tetiba u tak nampak. benci! 
so everytime i nampak u, i akan panggil. sure u nampak. hehe. (gila publisiti)
c) yg lain takde kot. so, tiga je lah eh? ;)


5 nama best fren yang paling best, yg saya akan ingat sampai mati.
(ada ramai sangat kot. but ini list orang yang rapat lah)
a) ina (physiotheraphy, uitm PJ)
b) dayah (law, UIA)
c) qurra (tourism, uitm shah alam)
d) fard (tourism, uitm shah alam)
e) fammy
f) ila
g) zahrah
h) Aidil
i) mysara (tourism, uitm shah alam)
j) prep
k) angah
l) adam.. :)


5 benda gembira yang pernah Aidil buat kat saya, dan saya akan ingat sampai mati.
a) masa i hang around u, malam induction. masa tu baru la kenal u
b) u did me a favor, amik gambar Broadcast Talk. THANKS!!! 
(sijil sedang diusahakan)
c) masa bekerjasama untuk kelas En Zubli. 
(both of us were elected sebab masuk lambat. hehe)
d) Karnival JomHeboh kat Bukit Jalil.. we had lunch together, then pegi mana pun sama2. then kita exchange souvenirs from our booths. 
(the officers actually thought u were my boyfren, OK.. lawak gila)
e) entah la u ingat ke tidak.. but u backed me up masa Qurra cuba memalukan i pasal insiden panjat pagar Melati (biar la dia.. perempuan lasak). 
oh i was so grateful that u were open-minded.


5 perkara yg saya benci pasal Aidil
one thing je. i hate it that i have nothing to hate about u. so benda tag ni macam tak complete. :(


5 perkara yg saya suka pasal Aidil
a) funny
b) open-minded
c) friendly
d) helpful (i owe u a lot, Aidil.. apa2 hal u just gimme a call aite? will try my best to help)
e) very understanding



DENGAN INI, SAYA TAG SAPA2 YANG BACA POST NI
BUT SPECIFICALLY...
a) UCUP
b) EJAL
c) FIFI COMEL
d) NAZEEF
e) AYIEN

Monday, April 27, 2009

inspired by: SITI FAMIEZA KHAIRI THAW

izinkan aku membawa kamu
ke tarikh keluhanmu
kamu menyumpah takdir
yang mencatat kesepian jiwa
tatkala yang lain sudah berteman
kamu masih sendirian

izinkan aku membawa kamu
ke detik kamu bicara
erti sebenar CINTA
menyemai cita di alam mimpi
bermimpi kamu tak lagi sendiri
membayangkan apa rasanya
hati bersatu, hidupmu sempurna

izinkan aku membawa kamu
ke hari pertama melihat dunia
ingatkah irama itu?
yang mengiring tangis kamu
gementar dan takut
lalu terlihat dua malaikat 
saban hari membelai
memimpin jalan sehingga pandai
ingatkah?

dan izinkan aku mengingatkan kamu...
bukankah?
bukankah irama itu 
menyeru keagungan CINTA yang satu?
bukankah CINTA malaikat berdua itu 
paling sejati dan unggul?
bukankah?

jadi apa gunanya berkeluh kesah?
DIA ada rencana yang bagus untukmu
rencana berasas CINTA teratas
jadi apa gunanya risau tak menentu?
DIA faham kehendakmu
pastinya yang baik2 ada untukmu

lalu izinkan buat kali terakhir
aku mengimbau
kesempurnaan hidup kamu
agar kamu faham
kembali ke arah tujumu..

Saturday, April 25, 2009

kamu.YANG.salah

kau bercerita
perihal nasibmu
dan tidak pernah takdir itu
adil untukmu
menepis silap ke sudut dunia
agar kamu cemerlang 
di mata seorang AKU

tahukah engkau
AKU yang seorang ini
celik pandangan, namun bisu perkataan
pandanganku aku simpan sendiri
buat jenaka di siang yang bosan
agar hari-hariku tidak hambar
BENAR..
di belakangmu aku tertawa

dan kisahmu itu 
tajuk bicara antara hati dan akal
membaja kematangan fikiran
meluas sudut pandangan
tentang manusia 1 dan manusia 2
juga seterusnya

semoga pengajaran yang satu ini
kamu bisa ingat
"jangan bicara kekosongan hati, 
jika langkahmu ke jalan sesat!"

Thursday, April 23, 2009

mamak itu...

okey. mungkin ini agak ridiculous. tapi aku tak boleh la. bila khianat berlaku depan mata. jijik!
 i have never felt so disgusted before. 
cerita ini mungkin isunya simple. tapi aku memang sudah dilahirkan begini. 
i am very particular about my food... and sometimes in a very weird way. 
i got this from my dad, i guess. (ABAH!)

ceritanya begini...

aku dan Abah tiba2 rasa nak makan rojak. well, sebenarnya aku yang nak makan. sebab famieza cerita dia makan pasembor. aiyoh.. aku memang tak boleh tahan. 

AKU RINDU PASEMBOR PENANG.... (T.T)

jadi nak dijadikan cerita, kitorang pun singgah la kedai mamak ni. kedai ni besar gak. 
well-established kedai mamak laa. ye lah, kat Glenmarie kan banyak office. 
memang banyak kedai mamak yang agak gah kat situ. 
aku pun duduk dengan bangga. tak sabar nak makan rojak.

aku nampak mamak tu. dia tengah lap meja dengan penuh komited. 
dia datang ke meja kami.

mamak: makan apa?
AKU: rojak mee satu! abah nak makan apa?
ABAH: kejap2. kita tengok dulu.
AKU: OK. rojak mee satu. milo panas kurang manis, nescafe kurang manis.
mamak: nescafe satu, nescafe O ais satu?
AKU: (mamak ni pekak ke??) milo lah. milo satu, nescafe satu.
mamak: (angguk)

haih... dia ni faham ke tidak? lantak laa. janji rojak mee ada. (^-^)

tiba-tiba aku ternampak pemandangan menjijikkan.
aku ada mention tadi kan? mamak tu tadi tengah lap meja
tiba-tiba dia terus buat rojak. aiii... tak teringin basuh tangan ke? sinki tu dekat je kot.
aku nampak dia pegang mee. WITHOUT GLOVE.
pastu dia pegang tauhu. aku dah tak boleh blah.

"jap eh, abah..." 

AKU: awak tak pakai glove ke?
(seluruh krew mamak kaku di situ, memandang aku tak berkelip2)
mamak: ha?
AKU: awak pegang2 mee ni, potong kuih ni, awak tak pakai glove ke?
mamak: TAK.
AKU: OK. cancel semua.
mamak: ha? kenapa? ni camana? 
(menunjuk ke arah tauhu yang sudah dipotong. 
pastinya sudah dipegang bercampur dengan air lap meja)
AKU: cancel semua. saya taknak. (kembali ke meja)
ABAH: apahal?
AKU: tadi lap meja, terus buat mee. BENCI tengok. kaklong da cancel.
ABAH: haha.. (Abah memang faham. Beliau yang ajar kot)

tiba2 mamak tu berlari-lari anak ke meja kami. padahal tak jauh pun. lari buat apa.
dan mamak itu mencetuskan ayat ajaib yang aku takkan lupa sampai bila2....

"saya pakai glove, itu pinggan cuci jugak ada"
(BBM 422: saya pakai sarung tangan masa cuci pinggan je)

aku terpaku di situ. kau pakai glove masa cuci pinggan JE?? 
tangan kau mesti sensitive sabun kan?
memang F**King pengotor la kau.

nak aje aku pukul mamak ni. tapi aku taknak mencatat sejarah hitam pulak kat hidup dia. 

dan aku sudah tidak mengidam rojak lagi...

moral: aku tau la korang mesti rasa aku sangat cerewet. tapi kalau benda ni berlaku kat makanan korang sendiri... pikir la.

kepada mamak2 kat luar: bila aku order rojak, ingatlah..
aku tak order mee + kuih-kuih +tauhu + sayur disalut air lap meja dihidangkan bersama sos kacang...

Monday, April 13, 2009

mengisi hari2 study week

anyway, i dunno if Adam reads my blog. but congrats, dude. you know what was that for. ;)

oh i have so many plans for this week. today.. um, well, i dun have any plan for today. just came back from kampung, still tired and sleepy. but i am going out tomorrow. tomorrow's Tuesday.. a day to determine my ability and the length that i can go in this field. let's just wait and see.

and i'm going to watch a movie with Qurra on Wednesday. Talentime yang sudah abis syarat wajib tayang tu. haih, nasib baik masih ada kat Times Square. bukan lah nk tgk sangat.. tapi sebelum ni tak ada masa nk tengok. and i have to do movie critics on that film. so, be it. Qurra, thanks sebab temankan aku.

Khamis? hurm... nk anta Pak Lang pegi hospital. i so hope that the tumor isn't a serious one. and on Friday, i have to sit for Graphics and Layout final test. Ejal... mana nota Graphics weh.. aku nk baca ni. adeih.

(T.T)

Thursday, April 9, 2009

cinta dua hari terakhir

mereng.. aku pun tak faham. takdir itu kadang2 buat aku bingung.

dah dua semester benda ni terjadi. macam berulang2 tanpa sambungan yang appropriate.

last semester, aku nampak dia. dia kat sink cafe.
dia pusing, dia nampak aku. kami berpandangan.
aku naik malu dan dia senyum je.
sebelum dia berlalu, dia pandang aku dan kitorang lambai2 dari jauh

sumpah, aku tak tau kenapa. aku tak kenal dia!

dan esoknya aku nampak dia buat kali terakhir, dan semester pun berakhir.

semester dua (semester ni lah). semalam aku nampak dia lagi.
kitorang terserempak kat depan notice board.
aku senyum kat dia sebab kitorang hampir langgar, tapi masa tu tak perasan tu dia.
bila aku jalan, aku dengar kawan2 dia mengusik. ya TUHAN... itu dia!

tapi aku kena rush. takde masa nak toleh. notebook dr. rashid yang tertinggal kat cafe ni kena pulangkan cepat. mana tau beliau nak masuk meeting balik.

bila aku datang cafe balik, aku try usha. mana tau kalau betul tu dia.

"fammy! aku rasa aku nampak si kacak sport rec tadi!" (dengan penuh excited)

"cover la wei. table belakang kau tu sumer budak sports" (fammy cakap pelan2)
sorry lah, fammy.
rakanmu ini terlalu terkejut sebab nampak jejaka idaman hati yang hilang setelah sekian lama.

baru aku nk memanjang2 leher, dia lalu sebelah meja aku. *gulp

dan seperti semester lepas, dia senyum je. adoi~

pastu aku pun niat nak mengintai la kat pintu keluar fakulti.
tapi akhirnya aku yang malu sendiri sebab dia tengah tengok aku betul2 kat pintu tu. damn.
(T.T)

dan hari ni masa break kelas Economy, aku nampak dia kat cafe.

hari ni dia smart.. pakai kemeja. (^-^)

tapi dia nampak agak rendah ye bila duduk. jadi aku pun ingat aku salah orang.
selama ni pun aku dah berapa kali salah orang. takpe. tunggu dia bangun.

haaa.. betul lah. cukup tinggi. dia pegi kat sink. deja-vu.

dia toleh kat aku. deja-vu.

kami lambai2. deja-vu.

dan hari ni hari terakhir aku kuliah. deja-vu.

itulah kisah cinta dua hari terakhirku..

p.s: dear mr. handsome.. see you next "last two days of semester".
and i hope it's not gonna end just like that.
;)

aku janji...

aku janji aku akan sentiasa update blog ni. ;)

aku janji aku akan sentiasa check blog2 kawan2ku.

aku janji aku akan rajin2 belajar dalam study leave ni.

aku janji aku akan sms Mak Lang selalu untuk memberi beliau semangat.

aku janji aku akan sentiasa diam apabila Abah berceramah.
(memang selalu aku diam kot)

aku janji aku takkan kacau Mahfuzah Atan lagi.
(tapi seronok la kacau kau, babe.... haha)

aku janji akan selalu practice gitar supaya bila aku goreng takde lah kaku2 lagi.

aku janji aku tidak akan reject mana2 call daripada sesiapa lagi..
(sorry, kadang2 aku tension. tak bersedia nak menghadap masalah orang lain.)

aku janji akan bagi hamster makan on time.

aku janji aku akan menegur jejaka SportRec yang berbalas lambaian denganku sejak semester lepas tu.

aku janji akan jadi kurus semester depan.

aku janji akan cakap bila perlu sahaja.

aku janji....

Wednesday, April 8, 2009

I've learned... (copyrights to: Kathy Kane Hansen)

I've learned -
that you cannot make someone love you.
All you can do isbe someone who can be loved.
The rest is up to them.

I've learned -
that no matter how much I care,
some people just don't care back.

I've learned -
that it takes years to build up trust,
and only seconds to destroy it.

I've learned -
that it's not what you have in your life
but who you have in your life that counts.

I've learned -
that you can get by on charm
for about fifteen minutes.
After that, you'd better know something.

I've learned -
that you shouldn't compare yourself
to the best others can do
but to the best you can do.

I've learned -
that it's not what happens to people that's important.
It's what they do about it.

I've learned -
that you can do something in an instant
that will give you heartache for life.

I've learned -
that no matter how thin you slice it,
there are always two sides.

I've learned -
that it's taking me a long time
to become the person I want to be.

I've learned -
that it's a lot easier to react
than it is to think.

I've learned -
that you should always leave loved ones
with loving words.
It may be the last time you see them.

I've learned -
that you can keep going long
after you think you can't.

I've learned -
that we are responsible for what we do,
no matter how we feel.

I've learned -
that either you control your attitude
or it controls you.

I've learned -
that regardless of how hot and steamy
a relationship is at first,
the passion fades and
there had better be something else to take its place.

I've learned -
that heroes are the people who do what has to be done
when it needs to be done,
regardless of the consequences.

I've learned -
that learning to forgive takes practice.

I've learned -
that there are people who love you dearly,
but just don't know how to show it.

I've learned -
that money is a lousy way of keeping score.

I've learned -
that my best friend and I
can do anything or nothing
and have the best time.

I've learned -
that sometimes the people you expect
to kick you when you're down
will be the ones to help you get back up.

I've learned -
that sometimes when I'm angry
I have the right to be angry,
but that doesn't give me the right
to be cruel.

I've learned -
that true friendship continues to grow,
even over the longest distance.
Same goes for true love.

I've learned -
that just because someone
doesn't love you the way you want them to
doesn't mean they don't love you with all they have.

I've learned -
that maturity has more to do with
what types of experiences you've had
and what you've learned from them
and less to do with
how many birthdays you've celebrated.

I've learned -
that you should never tell a child
their dreams are unlikely or outlandish.
Few things are more humiliating,
and what a tragedy it would be if they believed it.

I've learned -
that your family won't always be there for you.
It may seem funny,
but people you aren't related to
can take care of you and love you
and teach you to trust people again.
Families aren't biological.

I've learned -
that no matter how good a friend is,
they're going to hurt you
every once in a while
and you must forgive them for that.

I've learned -
that it isn't always enough
to be forgiven by others.
Sometimes you have to learn
to forgive yourself.

I've learned -
that no matter how bad your heart is broken
the world doesn't stop for your grief.

I've learned -
that our background and circumstances
may have influenced who we are,
but we are responsible for who we become.

I've learned -
that sometimes when my friends fight,
I'm forced to choose sides
even when I don't want to.

I've learned -
that just because two people argue,
it doesn't mean they don't love each other
And just because they don't argue,
it doesn't mean they do.

I've learned -
that sometimes you have to put the individual
ahead of their actions.

I've learned -
that we don't have to change friends
if we understand that friends change.

I've learned -
that you shouldn't be so eager to find out a secret.
It could change your life forever.

I've learned -
that two people can look at the exact same thing
and see something totally different.

I've learned -
that no matter how you try to protect your children,
they will eventually get hurt
and you will hurt in the process.

I've learned -
that there are many ways of falling
and staying in love.

I've learned -
that no matter the consequences,
those who are honest with themselves get farther in life.

I've learned -
that no matter how many friends you have,
if you are their pillar you will feel lonely and lost
at the times you need them most.

I've learned -
that your life can be changed in a matter of hours
by people who don't even know you.

I've learned -
that even when you think you have no more to give,
when a friend cries out to you,
you will find the strength to help.

I've learned -
that writing, as well as talking,
can ease emotional pains.

I've learned -
that the paradigm we live in
is not all that is offered to us.

I've learned -
that credentials on the wall
do not make you a decent human being.

I've learned -

that the people you care most about in life
are taken from you too soon.

I've learned -
that although the word "love" can have many different meanings,
it loses value when overly used.

I've learned -
that it's hard to determine where to draw the line
between being nice and not hurting people's feelings
and standing up for what you believe.


If you think you are beaten,
you are;
If you think you dare not,
you don't;
If you'd like to win,
but think you'll lose,
you're lost.

For out in the world
we find success begins with
a person's faith;
It's all in thestate of mind.

Life's battle don't always go
to the stronger or faster hand;
They go to the one
who trusts in God
and always thinks
"I can!"

Saturday, April 4, 2009

khianat corak escapism

semalam aku saksi
pelbagai kecurangan
buat aku kesal dan ralat


dunia penuh khianat

dan aku berani berkata
bangga akan kesendirianku
ternyata aku lebih faham sayang


dan sayang itu sukar

curang kalian bukan sesama kalian sahaja
ada curang yang berlapik budaya
dan sesuci budaya menjadi sehina alasan dosa

DIA berhak bersuara

dan bila suara DIA berupa kerosakan
jangan sesiapa merungut
kerana percaya itu berupa perkataan, perbuatan dan niat

ternyata niat kamu terpesong
percaya kamu bohong


namun aku dengan sangat terbuka
menerima kecurangan kalian
dengan prinsip yang bertentangan keyakinanku

khianat kamu adalah escapism
tak bisa mencapai kehendak sendiri
lalu curang untuk kesampaian seminit

betul, sumpah, aku memang mengerti...