Tuesday, December 1, 2009

pakcik...

teringat kisah kawan abah
yang mengadu sakit kulit
dia bisik

"aku gatal2 kat pangkal peha laa. camana?
recommend klinik yang bagus!"


abah bisik balik

"kau pergi yang kat pekan tu.
doktor tu kawan aku!"


jadi pakcik pun pergi lah...
menunggu lama. ramai betul orang.
betul laa kawan aku cakap. doktor ni bagus.

tiba giliran pakcik.
nurse yang panggil tu, manis sangat.
pakcik senyum je. tak boleh lebih2.
makcik kat rumah sentiasa di hati.

pakcik duduk.
doktor ni sebaya aku je.
tak laa segan sangat.


"sakit apa?"

"gatal2 kat pangkal peha"

"ohh.. ruam ka? bagi tengok"


pakcik pun lucutkan seluar dan duduk semula.
doktor pakai cermin mata, tunduk.
tiba-tiba...

"ADUH!!"

pakcik dan doktor terjerit.
pakcik pegang kepala.
doktor pegang kepala juga.

*terdiam beberapa saat*

"awak ni... tak payah laa tengok..
biar saya saja yang tengok..
kan dah terhantuk..."

lama betul, rupanya...

lama betul rupanya aku tak blogging.
aku perasan aku macam dah lama tak blogging bila
aku tercari2 butang HOME kat blog kawan aku.
ya ALLAH... Sarah, apa dah jadi ni?
kenapa macam dah tak ada benda nak share?

bukan tak ada benda nak share sebenarnya
tapi
semester ni banyak benda yang berubah
manusia sekeliling mula menunjukkan belang
macam mula rasa terancam dengan kehadiran masing2
mana pergi persahabatan kamu yang dicanang?

satu benda yang aku pasti
sendiri itu lebih baik